Bağırsak Fıtığı Tanısı Neden Zor Konuluyor?

Bağırsak Fıtığı Tanısı Neden Zor Konuluyor?

 

Bağırsak Fıtığı Nedir?

Anal bölge hastalıkları toplumda sık görülen hastalıklardandır  genelde kadınlara özgü bir sorundur. Bunlar arasında en az bilinene bağırsak fıtığıdır. Bağırsak fıtığı hastalarında zorlu dışkılama, artan kabızlık şikayeti, rektumda doluluk, vajene öne vuran ağrı şikayetleri belirgindir. Hastalar genelde kendilerinde hemoroid hastalığı olduğunu düşünür. Bağırsak fıtığı uzun süre tedavisiz kalırsa hemoroidal hastalığa ve hatta anal fissüre sebep olabilir. Genelde de hastalar hemoroid ve anal fissür ameliyatı olurlar. Ancak sebep bağırsak fıtığı olduğu için ve tedavi edilmediği için şikayetleri devam eder.

 

Bağırsak Fıtığı Neden Olur?

Bağırsak fıtığı rektumun vajene doğru bombeleşmesi ve/veya fıtıklaşmasıdır. Özellikle zor vajinal doğum, birden fazla vajinal doğum yapan kadınlarda daha sık gelişir. Bağırsak fıtıklaşması (rektosel) genç yaşlarda pelvik kasların güçlü ve hacimli olduğu dönemde semptom (bulgu, şikayet vb.) vermezken yaş ilerledikçe özellikle 50 yaşlarda pelvik kas hacminin ve gücünün azalması ile semptom vermeye başlar. Şikayetler yaş ilerledikçe artmaya başlar.

Bağırsak Fıtığı

 

Bağırsak Fıtığı Tanısı

Bazı hastalar dışkılama sırasında parmakla anal kanal etrafına veya vajen tarafından dışardan parmakla bastırarak daha rahat dışkılama yaptıklarını fark ederler. Bağırsak fıtığı tanısı tecrübeli hekimlerce hasta şikayetleri dinlenerek ve soracağı tanımlayıcı sorulara alacağı cevaplarla konulabilir. Muayenede rektumun vajene doğru fıtıklaştığı tipik olarak tespit edilir. Radyolojik olarak MR defekografi bağırsak fıtığı çok net göstermektedir ve cerrahi tedavi gerektiren hastalarda işlem öncesi çekilebilir.

“Bağırsak fıtığı tanısı neden zor konulur?”un cevabına yanıt olarak şunlar belirtilebilir: doktorun proktoloji konusunda bilgi birikiminin ve tecrübesinin olmasına ve hastanın uygun koşullarda rektal muayenesinin yapılabilir olmasına bağlıdır.

 

Bağırsak Fıtığı Tedavisi

Bağırsak fıtığı cerrahisi vajen ile anüs arasından yapılan bir kesi le gerçekleştirilir. Yama koyarak yapılan cerrahilerde hastaların ameliyatı tolere etme durumu her zaman istenen düzeyde olmayabiliyor. Bu nedenle benim de tercih ettiğim yamasız bağırsak fıtığı onarımları daha yüz güldürücü sonuçlar ve hasta memnuniyetine yol açabilir.

 

Önceki BlogAnal Fistül Neden Oluşur?