Bağırsak Gangreni

Bağırsak Gangreni

 

Bağırsak Gangreni Ndir?

Fıtık hastalığında korkulan komplikasyonu, Bağırsak Gangreni...

Fıtık hastalığı; karın duvarının zayıf bölgelerinden bağırsak, karın içi yağ dokusu gibi karın içi organların karın dışına çımasıdır. Karın duvarında doğuştan gelen zayıf noktalar olduğu gibi geçirilmiş ameliyat kesilerine bağlıda zayıflık oluşabilir. Doğuştan gelen, karın duvarında ki zayıf noktalar göbek deliği ve her iki kasık bölgesidir. Özellikle erkeklerde yaş ilerledikçe karın kaslarının ve fasia dediğimiz güçlü yapıların zayıflaması ile kasık bölgesinde fıtık gelişme riski artar.

Peki fıtık gelişti ne yapmalıyız?, Her fıtık ameliyat edilmeli mi? Fıtık bir kere gelişti mi giderek büyüme eğilimi gösterir. Oluşan defekt giderek artar ve fıtık kesesi içine giren organların miktarı, hacmi artar ve buraya yapışmaya başlarlar. Bazen küçük fıtıklarda ciddi sorunlara yol açabilir. Yani komplikasyonların gelişmesi için fıtık boyutunun pekte önemi yoktur. Bu nedenle fıtık tanısı konulduğunda mutlaka cerrahi olarak tedavi edilmelidir.

 

Bağırsak Gangreni Ameliyatı

Fıtık hastalığının cerrahi dışı bir tedavisi yoktur. Çünkü fıtık hastalığı mekanik bir bozulmadır ve mekanik olarak tamir gerektirir.

Fıtık kesesinde boğulmuş, gangren olmuş bağırsağın ameliyat görüntüsü:

Fıtık kesesinde boğulmuş, gangren olmuş bağırsağın ameliyat görüntüsü:

 

Bağırsak Gangreni Belirtileri

Fıtık hastalığının en önemli komplikasyonu fıtık kesesi içine giren bağırsakların kendi etrafında dönerek boğulması veya bağırsağı besleyen kan damarının sıkışması sonucu gelişen bağırsak gangrenidir. Bağırsak gangreni gelişen hastada çok şiddetli karın ağrısı, bulantı, kusma ve toksik bir tablo olur. Acil olarak ameliyat edilmesi gerekir ve genellikle gangrene olmuş ölmüş bağırsağın çıkarılması ile sonuçlanır.

 

Bağırsak Gangreni Tedavisi

Hastalığın en istenmeyen durumu olan bu komplikasyonun gelişmemesi için fıtık tanısı alan hastaların en uygun sürede ameliyat olması çok önemlidir.

 

Önceki BlogAnal Fistül Neden Oluşur?
Sonraki BlogAnal Fistül Neden Tekrarlar?