Hemoroid Hastalığı; Hemoroidler olması gereken anatomik yapılardır. Hemoroidal hastalık ise bu yapıların dejenere olarak fonksiyonunu kaybetmesi sonucu gelişir. Toplumda sık görülen bir rahatsızlıktır. Anal bölgenin diğer hastalıklarında olduğu gibi hemoroidal hastalıkta yaşam kalitesini bozan, anksiyeteye yol açan bir hastalıktır. Hemoroidal hastalık basitçe iç ve dış hemoroidal hastalık olarak ikiye ayrılabilir.
Basur, mayasır sinonim isimleridir. Binlerce yıldır tedavi edilmeye çalışılan bir hastalıktır. Ne yazık ki hâlâ sülük tedavisi, farklı kremlerin yapılıp uygulanmasına gibi uygunsuz tedavilere bağlı ciddi komplikasyonlar ve enfeksiyonlarla karşılaşmaktayız. Hemoroidal hastalıkta hekim muayenesi mutlaka yapılmalıdır. Hemoroidal hastalığın karışabileceği en sıkıntılı hastalık kolorektal kanserlerdir. Hemoroidal hastalıkta en sık görülen bulgular; dışkılama sırasında ağrı, şişlik, zonklama, sulanma ve kanamadır. Kolon kanserlerinde de rektal kanama olabilir. Özellikle iç hemoroidal (internal) hastalıkta ağrısız rektal kanama olur ve kolon kanseri bu durumla çok karışır.
Hemoroidal hastalıklar için kolon değerlendirmesi hastanın yaşına ve kolon kanseri riskine göre planlanmalıdır.
Elli yaş üzeri hastalarda kolonoskopik değerlendirme mutlaka yapılmalıdır. Hemoroidal hastalık tedavisi hastalığın evresine, hangi tip olduğuna göre değişiklik arz eder. Genellikle diyet önerisi ve bazı krem ve ilaçlarla büyük ölçüde tedavi edilebilir. Bunun için hastanın iyi değerlendirilmesi, takibinin düzenli yapılması çok önemlidir. İç hemoroidal hastalıkta, ofi işlemi dediğimiz ağrısı günübirlik uygulamalar yapılabilir. Bu uygulamalar hemoroid bant ligasyonu ve lazer tedavisidir. Ciddi iç hemoroidal hastalıkta THD, hemoroidal arter ligasyonu işlemi de başarılı sonuçlar vermektedir.
Bu işlemlerin hepsi ağrısız olarak tanımlanabilir.
İleri evre dış hemoroidal hastalıkta, sarkmış deforme olmuş hemoroid pakelerini çıkartmak gerekir. Bu tedavileri ultrasonik disektör, lazer ve geliştirilmiş cerrahi teknikler kullanılarak yapmaktayım. Hastaların korkulu rüyası olan ağrı bu şekilde en aza inmektedir. Bir diğer önemli durumsa hemoroidal ameliyatların komplikasyonlarıdır. Bilindiği üzere anorektal hastalıklar özel ilgi, deneyim ve eğitim gerektirmektedir. Yapılan işlemlerin başarısızlığı sık görülür. En can sıkıcı olan ise bu bölgenin komplikasyonlarıdır. İşte bu anlamda cerrahi tecrübe ve deneyimimiz nedeniyle farklı komplikasyonlar gelişmiş çok sayıda hastayı da ameliyat etmek zorunda kalıyoruz.
Hemoroidal cerrahinin en sevimsiz komplikasyonu anal daralma ve gaz-gaita kaçırmadır.
Özellikle anal daralma nispeten sık görülür. Ağrılı dışkılama ve kanama gelişir. Tedavinin çok dikkatli yapılması gerekir. Lazer son dönemde hemoroidal hastalığın tedavisinde kullanılmaya başlandı. Özellikle ağırının daha az olması nedeniyle tercih edilmektedir. Ancak her evrede ne yazık ki kullanılamamaktadır. Ameliyat sonrası hastaların takibi önemlidir. Bu süreç bazen sorunlu geçebilmektedir. Ameliyat olup cerrahıyla bir daha görüşemeyen hastalarında bize başvurduklarını görüyoruz. Basit halledilebilecek sorunlar bu nedenle komplike olabilmektedir. Hemoroidal hastalığın cerrahi tedavisi kadar ameliyat sonrası takibinin düzenli yapılması ve hekimin ulaşılabilir olması da önemlidir. Hasta için önemli olan kullanılan teknikler ve aletler kadar hemoroidal hastalığın tedavisini gerçekleştirecek hekimin bu alanda tecrübesi, sabrı ve ulaşılabilir olmasıdır. Gerçek anlamda hastaya konfor sağlayan da bunlardır.
Kliniğimizde hemoroid hastalığı tedavisi en son teknoloji ve çağdaş bilimsel bilgiler ışığında yapılmaktadır.
Hemoroid hastalığı, erişkinlerde çok sık rastlanan ve yaşam kalitesini bozup iş gücü kaybına yol açabilen bir hastalıktır.
Basur Belirtileri arasında önde geleni dışkılama ile provoke kanama ve kitle/şişlik hissidir. Hemoroid belirtileri arasında çatlak (anal fissür) gibi ek bir sorun yoksa, şiddetli ağrıya neden olmaz.
Uzun süreli yanlış dışkılama alışkanlıkları ve ıkınmanın basur nedenleri arasında büyük bir yere sahip olduğu düşünülmektedir. Oluşan hemoroid nedenleri ile birlikte normal insanda da mevcut hemoroid yastıkları, hastalık durumunda ödemlenir (şişer), sarkar ve kanarlar.
Basur Tedavisi Sanıldığı Kadar Zor Değildir.
Hastaların ihmali/çekingenliği, doğru tanı konulamaması, tüm basur tedavisi seçeneklerine sahip proktoloji uzman ve ünitelerine ulaşılamaması gibi nedenlerle tedavisinin zor ve sıkıntılı olduğu yönünde yanlış bir ön yargı gelişmiştir.
Hemoroid Tedavisi genellikle hızlı, ağrısız ve yüksek oranda başarılıdır.
Her anal yakınması veya hemoroid hastalığı olan hastada kolonoskopi yapılmaz. Buna, hastanın klinik özellikleri ve risk faktörleri çerçevesinde karar verilir.
Ancak bazı hastalarda hemoroid, gerçek sorunun sadece görünen kısmı olabilir. Altta yatabilecek bağırsak fıtığı (rektosel), bağırsak kanseri gibi olası yandaş sorunları iyi irdelemek, yandaş hastalıklar varsa bunların tedavisini de dikkate almak gereklidir.
Çok ileri evrelerde, yukarıda tanımlanan ayaktan bazı girişimler yeterli olmaz ve cerrahi hemoroid tedavisi gerekebilir. Bu durumda da hastanın süratle aktif yaşamına dönebilmesini olanaklı kılan, daha kansız ve ağrısız cerrahi uygulanabilmesinde yardımcı çağdaş teknolojilerin yerinde ve ustaca kullanılmaları gerekir.
Hemoroid hastalığı, diğer anal hastalıklar gibi özel bir hastalıktır ve özel bir uzmanlık yaklaşımını gerektirir.
Hastalığın doğru tanısı, hangi evrede olduğu, eşlik eden başkaca bir patoloji olup olmadığı tespit edilecek.
Tanı ve tedavide uygulamalarında ağrı duymamanız sağlanacaktır.
Hemoroid hastalığı vakalarının %90’ının ameliyatsız yöntemlerle tedavi edilmesi mümkündür.
Hemoroid hastalığına yol açan kabızlık, düzensiz dışkılama gibi ek sorunların düzeltilmesi gerekmektedir.
Hemoroid hastalığının tipi ve evresine göre şu hemoroid tedavisi ve önerilerden yararlanılacaktır:
Posalı diet,
Sıcak su banyoları,
Bazı ilaçlar,
Brand ligasyonu,
Lazer hemoroid ablasyonu,
PPH hemoroidektomi,
Hemoroid arter ligasyonu (THD),
US hemoroidektomi.
Hemorodal Hastalık toplumda sık görülen hastalıklar gurubundandır. Son derece rahatsızlık verdiği gibi ciddi kanamalara ve kan düzeyinde düşüklüklere yol açabilir. Kanama bulgusu yoğun olduğunda anemi yani kansızlığa yol açabilir. Bu durum yorgunluğa ve taşikadi dediğimiz kalp atımının artmasına yol açar.
Bazen efor sonrası bayılmalara veya iç geçmesine yol açabilir.
Hemoroid yastıkcıkları her insanda bulunan doğal anatomik yapılardır…
Bu damardan zengin yastıkcıkların elastik yapısının kaybetmesi ve damardan zenginleşerek büyümesi sonucunda anal bölgede şişlik, huzursuzluk, sulanma ve kanama gibi şikayetler gelişir. Özellikle dışkılama sonrasında sarkma, şişme ve ağrı ön plandadır. Prof. Dr. Bahadır Ege, hemooridal hastalığın diğer anorektal hastalıklarla sık karıştığını ve bu nedenle yanlış tedavi edildiğini vurgulamaktadır. Bu nedenle hastanın proktoloji muayenesinin tecrübeli hekimlerce yapılması ve hastalığın evresinin değerlendirilmesinin gerektiğini vurgulamaktadır. Hemoroidal hastalığın tedavisinin evresine göre yapılması gerekmektedir.
Prof. Dr. Bahadır Ege; hemoroid hastalığının tedavisinde birçok seçenek olduğu ve bu seçeneklerin doğru kullanılması gerektiği özellikle vurgulamaktadır.
Hemoroidal hastalığın tedavisinde yüksek teknolojide kullanılmaya başlandı.
Prof. Dr. Bahadır Ege, erken evre hemoroidal hastalıkta lazer tedavisinin son derece iyi sonuçlar verdiğini belirtiyor. Hemorid lazer tedavisi hemoroid bant ligasyonuna benzer bir tedavi olduğu ancak hemoroide gelen damarların bu yöntemle daha başarılı şekilde ligate edilebileceği belirtti.
Ağrısız ve kanamasız bir girişim olarak hemoroid lazer tedavisi son derece kullanışlı bir yöntem Prof. Dr. Bahadır EGE bu yöntemle hastaların hastanede yatmadan günü birlik bir işlemle ağrısız, sızısız tedavi edilebileceğini vurgulamakta.
Prof. Dr. Bahadır Ege, tıpta hiçbir zaman mucizevi bir yöntem ve cihazın olamayacağını çünkü hastalıkların ve hastanın hepsnin kendisine özgü davranış ve durumlarının olduğunu belirtiyor. Bu nedenle yüksek teknolojininde ancak tecrübeli ellerde ve bazen diğer yöntemlerle kombine edilerek uygulanmasının en iyi sonucu vereceğini belirtiyor. Buna güzel bir örnek olarak ta şunu gösteriyor; evet bir jet uçağı son teknolojidir ancak bu uçağa sahip olmanız onu kullanabileceğiniz anlamına gelmez. Onu kullana bilmeniz için o konuda iyi eğitimli ve en önemlisi tecrübenizin olması gerekir.
Gelişebilecek sorunlarla baş edebilecek donanımınız olmalı. Yoksa ileri teknolojiyi kullanmak bir faciaya dönüşebilir!
Prof. Dr. Bahadır Ege’nin Google Scholar üzerinden tüm bilimsel araştırma yazılarına ulaşmak için tıklayınız.
Bizimle iletişime geçin...
Kliniğimizi arayarak bilgi & randevu alabilir ya da tıbbi ikinci görüş formunu doldurarak Prof. Dr. Bahadır Ege'ye ulaşabilirsiniz.
İLETİŞİM TIBBİ İKİNCİ GÖRÜŞ