İnternal Hemoroidal Hastalık (İç Basur, İç Hemoroid)
İnternal Hemoroidal Hastalık (İç Basur, İç Hemoroid) Nedenleri
Hemoroidal hastalığın temelini iç hemoroidal hastalık oluşturur. Hemoroidal yapı tüm insanlarda normal anatomik yapı olarak bulunan ve doğal fizyolojik görevleri olan yapılardır. Kabızlık, ıkınma, uzun sureli tuvalette oturma, ishal ve ailevi yatkınlık gibi nedenlerden deforme ola bu anatomik yapılar, yaşam kalitesini bozan anal huzursuzluk, şişlik, ağrı, kaşıntı ve ciddi kansızlığa yol açabilecek kanamalara sebep olabilir.
İnternal Hemoroidal Hastalık (İç Basur, İç Hemoroid) Tedavisi
Genellikle kendiliğinden gerileyebileceği gibi çoğunlukla da medikal tedavi ile düzelir. Ancak sık tekrarlayan ve ciddi semptomlara yol açan hemoroidal hastalıklarda ofis işlemleri dediğimiz hastanede yatış gerektirmeyen uygulamalar (lazer, bant ligasyonu) ile tedavi edilebilir. Özellikle erken evre internal hemoroidal hastalıkta (iç hemoroid) çoğunlukla dışkılama ile rektal kanama ön plandadır. Gün sonuna doğru veya uzun süre oturularak yapılan işlerden sonra anal bölgede huzursuzluk, ağrı, şişlik hissi ön plana çıkabilir. Böyle durumlarda çalışmaya kısa aralar verilerek evde ya da ofis içinde hareket etmek, uzanmak ve mümkünse 3-5 dakika süreli sıcak su banyosu (duş yapılan sıcaklıkta) ile rahatlama sağlanabilir. Diyetin düzenlenmesinin rahatlamaya ciddi katkısı olacaktır. Basitçe öğle ve akşam yemeklerinde bir kase bol zeytinyağlı salata ve 2 kaşık yoğurt tüketmek, acı ve aşırı baharatlı yememek faydalı olacaktır. Rektal kanamaların sebepleri yaşa göre farklılık gösterse de genellikle hemoroidal hastalık ve anal fissür gibi proktolojik hastalık kaynaklıdır. Ancak mutlaka proktolojik muayene ile ayırıcı tanısı yapılmalı ve kolorektal kanser açısından irdelenmelidir.
İnternal Hemoroidal Hastalık (İç Basur, İç Hemoroid) Evreleri
Semptomatik ve ısrarcı erken evre yani evre I-II internal hemoroidal hastalıkta biz genellikle hemoroidal bant ligasyon veya lazer uygulaması yapmaktayız. Güvenilir ve başarılı işlemler olan bu yöntemle tedavi sonrası hastalarda ağrı bulgusu genelde gelişmez. İşlem sonrası günlük yaşantısına sorunsuz bir şekilde devam edebilir. Bu işlemler yine konusunda uzmanlaşmış ve deneyimi proktoloji uzmanlarınca yapılmış olması başarı oranını yükseltirken gelişebilecek komplikasyonların en aza indirecektir.
1. Evre (Derece) İnternal Hemoroidal Hastalık Nedir?
Anal kanaldan dışarıya sarkmayan çoğu zaman sadece kanama ile kendini belli eden hemoroidal hastalıktır. Makatta huzursuzluk oluşturur ancak bir şişlik geliştirmez. Ancak proktolojik muayene ile veya rektoskopi /kolonoskopi ile tanı konulabilir.
2. Evre (Derece) İnternal Hemoroidal Hastalık Nedir ve Tedavisi Nasıl Yapılır?
Dışkılama sırasında anal kanaldan dışarı sarkan ve kendiliğinden tekrar içeri giren iç hemoroidal hastalıktır. Genelde sıcak su banyosu, diyet, dışkılama eğitimi ve bazı ilaçlarla geriler, iyileşir. Sık tekrarlıyorsa ve tedaviden fayda görmüyorsa lazer, hemoroid bant ligasyon gibi ofis işlemleri dediğimiz ağrısız ve hastanede kalmayı gerektirmeyen yöntemlerle tedavi edilir.
3. Evre (Derece) İnternal Hemoroidal Hastalık Nedir?
Dışkılama sırasında veya ıkınma ile anal kanal dışarı çıkan/sarkan ve kendiliğinden içeriye girmeyen çoğu zaman parmakla veya bastırmayla anal kanaldan içeri giren internal hemoroidal hastalıktır. Bu düzeye ilerlemiş hastalıkta ofis işlemleri (lazer, hemoroid bant ligasyonu vb.) uygulana bileceği gibi çoğunlukla daha ileri cerrahi tedavilere ihtiyaç duyulabilir.
İnaktif Hemoroid Ne Demektir?
Daha önce hemoroidal hastalık geçirmiş hastalarda tedavi sonrası iyileşmeyi takiben hemoroid şişliklerinin yerlerinde deforme deri dokusu kalır. Bu çoğu zaman sönmüş balona benzer. Hemoroid yapıları sağlıklı ve normal yapısındadır ancak geçirilen ataklara bağlı deforme yapılar görülür. İşte bu duruma inaktif hemoroidal pakeler denir.
İnternal Hemoroidal Pakeler Ne Demektir?
İnsanda hemoroidal yapılar saat kadranına göre saat 3, 7 ve 11 kadranında yer alır. Bu yapılar son derece normaldir. Hastalık geliştirmediği sürece hemoroidal yapılar olması gereken fizyolojik / anatomik yapılardır. Biz bu yapılara hemoroid pakeleri deriz.
Sizden gelen sıkça sorulan soruları Prof. Dr. Bahadır EGE cevaplıyor…
Hemoroid nedir?
Hemoroidler, anal kanalda yumuşak doku ile damarların oluşturduğu yastıkçıklardır. İnsanda hemoroidal yastıkçıklar 3 ana yapı şeklindedir. Anal kanalın elastikiyetini sağlayarak fonksiyonel bir dışkılamaya diğer anatomik yapılarla birlikte katkı sağlar.
Hemoroid tedavisi nedir?
Hemoroid fonksiyonel doğal anatomik bir yapıdır. Ancak deforme olduğunda hemoroidal hastalığa sebep olur. Hastalık farklı evrelerde olabilir ve tedavi hemoroidal hastalığın evresine göre yapılır. Genellikle diyet, dışkılama eğitimi ve sıcak su banyosu ile %90 iyileşme sağlanır. Ancak ileri evre hastalıkta, kanamaya sebep olan hemoroidal hastalıkta veya sık tekrarlayan hastalıkta girişimsel/cerrahi tedavi seçenekleri ile tedavi edilmeye çalışılır.
Basura ne iyi gelir?
Basur, mayasıl hemoroidal hastalığı diğer isimleridir. Basura sebep genelde ailevi yakınlıkla beraber, kötü beslenme, uzun yolculuklar, kronik kabızlık ve ishal ataklarıdır. Basur sıcak su banyosu (3-5 dk. süren), bazı kremler, diyette yeşillik tüketimi ve tuvalette uzun süre kalmamak, ıkınmamak gibi önlemlerle genelde kendiliğinden geçer.
En iyi hemoroid kremi?
Piyasada birçok hemoroidal hastalık kremi var. Bu kremler genelde hemoroid ağrısını giderici lokal anestezikler içerirler. Hastalığı tedavi edici etkileri zayıftır ancak ağrı ve yanma hissine iyi gelirler. Sıcak su uygulaması sonrası kurulandıktan sonra sürülürlerse faydaları artar. Tedavi edici özelliği olmayan birer ağrı kesici oldukları için birbirlerine üstünlükleri pek yoktur.
Hemoroid nasıl geçer?
Hemoroidal hastalık atağı sırasında evde en iyi çözüm 3-5 dk. süreyle sıcak suyun (banyo sıcaklığında) anal bölgeye duş fıskiyesiyle tutulması veya leğen içerisindeki sıcak suya oturulmasıdır. Uzun süre tuvalette oturulmamalı ve ıkınılmamalıdır. Kabızlık var ise yeşillik tüketiminin artırmalı, kaysı gibi laksatif etkili yiyecekler tüketilmelidir. İshal atakları da hemoroidal hastalığı azdıran durumlardandır. Laksatif ayarı bu nedenle dikkatli yapılmalıdır. Evde sıcak su banyosu sonrası hemoroid kremi yoksa vazelin kremi veya pişik kremi de sürülebilir. Basur rahatlasa bile en kısa sürede proktolojik muayene için doktora başvurmayı unutmayın. Hemoroidal hastalığın tekrarlama eğilimi vardır ve kolon kanseri ile karışabilir.
Basur için en etkili ilaç nedir?
Basura için kullanılan ilaçlar genelde varis içinde kullanılan ilaçlardır. Venöz damar sistemini onarıcı etkisi olan ve venöz göllenmeyi azaltan ilaçlardır. İlaç isimlerini önermek yasal olarak sorun teşkil ettiği için burada yazamıyoruz. Ancak biz piyasada en bilinin ve kullanımı kısmen rahat olan 2 ilacı tercih etmekteyiz.
Dış hemoroid ne demek?
Dış hemoroidal hastalık iç hemoroidal hastalığın anal kanaldan dışarıya doğru büyümesi sonucunda gelişir ve evre 4 hastalık olarak tanımlanır. Geçirilen hemoroidal hastalık atakları sonrasında anal kanaldaki deriyi de deforme eder. Bu nedenle hemoroidal ataklar sonrasında anüste derisinde pörsümüş deri katlantıları şeklinde görünür. Bazı hastalar bu deri katlantıları nedeniyle abdest temizliğinde sorun yaşarlar bazıları da görsel olarak bu durumdan rahatsız olurlar.
Dış basur görüntüleri nasıldır?
Dış basur memesi kendiliğinden geçer mi?
Dış basur kendiliğinden geçmez. Evre 4 hemoroidal hastalığın göstergesidir. Hemoroidal hastalık atağı geçtikten sonra pörsümüş sönmüş deri katlantıları olarak kalır. Her hemoroidal hastalık atağında tekrar şişebilir veya hep şiş olarak kalır. Dış basur tedavisi genellikle cerrahi olarak yapılır. Aşağıdaki fotoğrafta dış hemoroidler cerrahi olarak tedavi edilmiş.
Hemoroid ameliyatı fiyatı nasıl belirlenir?
Hemoroidal hastalığın %90’ı ilaç tedavisi ve bazı önerilerle tedavi edilir. Yalnızca %10’luk kısmına girişimsel işlemler veya cerrahi tedavi gerekir. Bize daha çok ileri evreye ulaşmış ve cerrahi tedavi gerektiren hastalar gelmektedir. Ameliyat/girişimsel işlem fiyatları hastalığın evresine, yapılacak ameliyatın tipine ve kullanılacak cihazlara göre farklılık göstermektedir.