Kolon Kanseri Yaygınlaşıyor Mu?

Kolon Kanseri Yaygınlaşıyor Mu?

 

Kolon Kanseri (Kalın Bağırsak Kanseri) Yaygınlaşıyor Mu?

Kolon (kalın bağırsak) sindirim sisteminin önemli bir organıdır. Kolon besinlerin sindirilmesi sonrasında kendisine iletilen yoğun sıvı içerikli içeriğin sıvısının tekrar emilerek kana geçmesini sağlar. İnce bağırsak gelen bu sıvı oranı yüksek içerik uzun süre kolonda kalır. Bu nedenle besinlerdeki toksik ve kanserojen maddelere kolon hücreleri uzun süre maruz kalabilir. Son yıllarda özellikle gençlerde kolon kanserinin yaygınlaşmasının görülme yaşının daha genç yaşlara inmesinin olası sebepleri bu nedenlere bağlıdır. 

Tarım ilaçları ve endüstriyel gıdalardaki koruyucu maddeler kolon kanseri gelişimini katkı sağlamaktadırlar. Usulüne uygun kullanılmayan tarım ilaçları besinlerle alındığında kolon hücrelerini etkilemektedir, uzun süre bu kimyasallara maruz kalınması kanser gelişimi açısından risk yaratmaktadır. Aşırı fastfood tüketimi ve endüstriyel gıda tüketimlerinde tüm sindirim sistemi kanserlerini arttırdığı gibi kolon kanseri riskini de artırmaktadır. Kolon kanserlerinin yaklaşık %10’u genetik geçişlidir. Ailede kolon kanseri tanısının çok olması kişiyi genetik kolon kanseri yönünde uyarmalıdır.

Kolon kanseri ile ilgili tutulan istatiksel veriler göstermektedir ki; görülme sıklığı giderek artma eğiliminde ve ayrıca görülme yaşı da giderek genç yaşlara inme eğilimindedir. Bu eğilim gelecek zaman içinde de düzelme göstermeyerek daha da yaygınlaşma trendi gösterebilir. Çünkü endüstriyel beslenmenin yaygınlaşma durumu göz önüne alındığında ve diyet alışkanlıklarında değişimin kısa sürede olamayacağı var sayıldığında istatistik bilimi kolon kanserinin artma eğilimi göstereceğini bize anlatmaktadır.

Toplum sağlığı açısından alınacak önlemler hastalığın engellenmesinde veya erken teşhisinde çok önemlidir. Öncelikle her yılın Mart ayında kolon kanseri farkındalık ayı ile hastalık anlatılmaktadır. Yine 50 yaş üstü her bireyin kolon kanseri tarama programına alınması ve gerekli görülenlere kolonoskopi yapılması hastalığın erken teşhisi ve kanser gelişmeden önlenmesi açısında son derece önemlidir.

Kolon Kanseri (Kalın Bağırsak Kanseri):

Kolon Kanseri (Kalın Bağırsak Kanseri).

 

Önceki BlogAnal Fistül Neden Oluşur?
Sonraki BlogBağırsak Gangreni