Kolon Polibi tedavisi diğer bir deyişle bağırsakta polip tedavisi yapılırken uygulanan yöntemlerden ve kolon polip tiplerine göre uygulama nedenlerinden kısaca bahsedelim.

 

KolonoskopiKolonoskopi (Kolon Polibi Tedavisi Tetkiki)

Kolonoskopi nedir merak edenler için kısa bir açıklama yapalım. Kolonoskopi kalın bağırsak, rektum ve ince bağırsağın son kısmı olan terminal ileumun değerlendirildiği bir tetkiktir. Kolonoskopi; ucunda kamera ve ışık olan fleksible bir tüptür. Bu kamera sayesinde lezyonlar görülür, değerlendirilir ve gerektiğinde biyopsi ya da polipektomi gibi tedavi edici işlemler yapılabilir. 

Kolonoskopi hijyenik ortamlarda, hasta mahremiyeti gözetilerek ve mümkünse sedasyon anestezisi ile yapılmalıdır.

İşlemin kanama, delinme gibi komplikasyonları olsa da bu komplikasyonlar tecrübeli ellerde çok nadir gerçekleşir. 

Kolonoskopi gastroenterologlar ve bu organların cerrahisini yapan endoskopi eğitimi almış cerrahlar tarafından  yapılır.

İşlem öncesi bağırsakların temizlenmesi amacıyla ve kaliteli bir görüntü elde etmek için müshil ilaçları kullanılmalıdır.

 

Neden kolonoskopi yaptırmalıyız:

Doktorunuz size bazı bağırsak hastalığı bulgularınızdan dolayı tanı amaçlı bu tetkiki önerebilir. Bu semptomlar;

Rektal kanama

Kronik karın ağrısı

Kronik kabızlık

Kronik diare ve diğer bulgular olabilir.

Kalın bağırsak kanseri taraması amaçlı yapılabilir. Şikayet olsun olmasın 50 yaşından sonra her iki cinse de her 10 yılda bir kolonoskopi ile kolon kanseri taraması önerilir.

Yapılan kolonoskopi de bağırsakta polip tespit edilmişse bu kolon polibi patolojik bulgularına göre kolonoskopik takip önerilebilir.

 

GastroskopiGastroskopi

Gastroskopi nedir merak edenler için özet bir açıklama yapmış olalım. Gastroskopi ucunda kamera ve ışık olan fleksible tüp ile yemek borusu, mide ve 12 parmak bağırsağının değerlendirildiği bir tetkiktir. Hasta konforu açısından sedasyon altında yapılması uygun olsa da ağza sıkılan bir lokal uyuşturucu sprey kullanılarak da yapılabilir. Bu işlemle hastalıklara tanı konulduğu gibi gerektiğinde biyopsi alınabilir ve polipektomi gibi tedavi edici işlemlerde uygulanabilir.

 

Gastroskopi Neden Yapılır?

Doktorunuz bazı sindirim sistemi semptomlarından dolayı bu tetkiki isteyebilir. Bu semptomlar;

Bulantı

Kusma

Karın ağrısı

Yemeklerde takılma hissi

Kansızlık

Diğer radyolojik tetkiklerde saptanan mide duvar kalınlaşması gibi bulgular.

Kanser, iltihabi barsak hastalığı gibi durumlarda tanı amaçlı biyopsi yapılması için bu tetkiki isteyebilir.

Yemek borusu varislerin bantlanması, darlıkların balon ile açılması/stentlenmesi, kanama odağının durdurulması gibi tedavi edici işlemler içinde bu tetkik istenilebilir.

 

Prof. Dr. Bahadır Ege’nin Google Scholar üzerinden tüm bilimsel araştırma yazılarına ulaşmak için tıklayınız.

 

 

 

 

 

 

Bizimle iletişime geçin...

Kliniğimizi arayarak bilgi & randevu alabilir ya da tıbbi ikinci görüş formunu doldurarak Prof. Dr. Bahadır Ege'ye ulaşabilirsiniz.

İLETİŞİM TIBBİ İKİNCİ GÖRÜŞ