Pilonidal Sinüs Hastalığı Tedavisi

Pilonidal Sinüs Hastalığı Tedavisi

 

Pilonidal Sinüs Hastalığı Nedir?

Pilonidal hastalık, her iki gluteus kasının oluşturduğu yarığın yani kalça yarığının “natal cleft, gluteal cleft” çoğunlukla üst kısmında gelişmekle birlikte anüse doğru olan herhangi bir hatta cilt ve cilt altı dokusundan gelişebilir. Ayrıca göbek ve koltuk altı ve kasık bölgesinde de görülebilir. Tedavisi hastalığın klinik görünümüne ve hastalığın yaygınlığına göre değişir.

Pilonidal Sinüs “Kıl Dönmesi” Hastalığı:
Pilonidal Sinüs “Kıl Dönmesi” Hastalığı

 

Pilonidal Sinüs Hastalığı Epidemiyoloji

Pilonidal hastalık toplumda genç insanlarda daha sık görülmektedir. Erkeklerde kadınlara göre 4 kat daha sıktır. Akut dönemde kuyruk sokumunda yani sakral bölgede ağrılı apse şeklinde iken kronikleşen hastalıkta akıntı oluşturan delikler-sinüsler şeklindedir ve hijyen sorununa yol açar.

 

Pilonidal Sinüs Hastalığı Risk Faktörleri

Pilonidal hastalık için risk faktörleri şunlardır; obezite, uzun süre oturma veya şoförlük gibi işlere bağlı sakral bölgenin kronik travmaya maruz kalması, kalça çukurunun derin olması, ailede kıl dönmesi olması, sakral bölgede kıllanmanın fazla olması olarak özetlenebilir. Ancak hastaların bir kısmında bu risk faktörlerin hiçbirinin olmadığı gözlenmektedir.

 

Pilonidal Sinüs Hastalığı Tedavi Yöntemleri

Bazen hastalık pilonidal sinüslere “pits” sahip olsa da inaktif olabilmektedir. Özellikle genç yaştaki kadın hastalar da inaktif hastalık varsa sakral bölge derisinin mukavemetini artıran kremler ve bu bölgenin epilasyonu ile hastalık sorunsuz bir şekilde takip edilebilir. Banyo sırasında kaliteli zeytin yağlı sabun ile sakral bölgenin köpürtülerek yıkanması sakral bölge derisini besleyeceği gibi bakteriyel çoğalmayı da kontrol altına alarak hastalığın aktifleşmesini engelleyecektir.

Sakral bölgede (kuyruk sokumunda) ağrı, şişlik, kızarıklıkla karakterize pilonidal apse gelişimi olmuşsa ilk aşamada bu akut apseli hastalık apsenin drenajı ile tedavi edilmelidir. Uygun antibiyotik tedavi sonrası hasta pilonidal hastalığın yaygınlığına göre uygun cerrahi /cerrahi olmayan yöntemlerin biri ile kalıcı olarak tedavi edilmelidir.

Komplike pilonidal sinüs hastalığının tedavisinde pilonidal sinüs eksizyonu ve defektin kaydırma flep ile onarımı başarılı sonuçlar vermektedir. Bu cerrahi tedavi sonrası hastanın kendisini bir süreliğine oturma, kalma ve hareket etme konusunda kısıtlayarak koruması gerekmektedir.

Flep Onarım:
Flep Onarım

Komplike olmayan hastalıkta kristalize fenol uygulaması ve lazer uygulaması başarılı sonuçlar vermektedir. Bizde bu hasta grubunda bu iki yöntemden birini tercih etmekteyiz. Bu tedavi yönteminde hastanın oturmasında ve hareketinde bir kısıtlılığa gerek yoktur.

 

Lazer ile Pilonidal Sinüs Tedavisi:
Lazer ile Pilonidal Sinüs Tedavisi

Lazer ve Kristalize Fenol ile Pilonidal Sinüs Tedavisi:
Lazer ve Kristalize Fenol ile Pilonidal Sinüs Tedavisi

Önceki BlogAnal Fistül Neden Oluşur?
Sonraki BlogAnal Stenoz (Anal Darlık)