Ramazan Ayında Hemoroidal Hastalık Şikayetleri Artar Mı?
Ramazanda Hemoroid Hastalığı...
Hemoroid pakeleri her insanda olması gereken normal anatomik yapılardır. Damar yumağı şeklinde insanlarda var olan hemoroid yastıkçıkları, anal kanalda üç kadranda bulunurlar. Zaman içerisinde hem ailesel yatkınlık hem de anal kanalı zorlayan kabızlık gibi hastalıklara bağlı olarak hemoroid yastıkçıklarında deformasyonlar gelişebilir. Bu gelişen deformasyonların düzeyine göre hastalık dört evre olarak kendini göstermektedir.
Birinci evrede hemoroid pakeleri sadece anal kanal içindedir. Dışardan görünmez fakat kanamaya sebep olabilirler.
İkinci evrede dışkılamayla beraber hemoroid pakeleri dışarı doğru sarkar, sonrasında kendi kendine tekrar içeri girer. Bu durum anal bölgede huzursuzluğa ve kanama şikayetine sebebiyet verebilmektedir.
Üçüncü evrede ise hemoroid pakeleri dışkılama sırasında anal kanal dışına çıkar ve parmakla müdahale gerektirecek şekilde sarkar. Ancak parmak ile müdahale edilerek, pakeler anal kanal içine ilerletilebilmektedir.
Dördüncü ve son evrede ise hemoroid pakeleri tamamen dışardadır, dışkılama sonrasında daha da büyüyerek kanama ve ağrıya sebep olabilmektedir.
Hemoroid hastalığını artıran en önemli sebeplerden birisi düzensiz dışkılama alışkanlığıdır. Normal şartlarda dışkılama, kahvaltı sonrası kişinin mobilizasyonu sonrası gerçekleşmektedir. Dışkılama sayısının artması veya dışkılama sırasında zorlanma hemoroid hastalığında artış ve semptomlarında belirginleşmeye sebep olmaktadır. Uzun süre tuvalette kalmak da yine hemoroide bağlı şikayetlerin artmasına ve hastalığın evresinin ilerlemesine neden olmaktadır.
Ramazan ayında hemoroid hastalarının en merak ettiği konulardan birisi oruç tutmanın hemoroid hastalığına nasıl etkisi olduğudur. Bilinmesi gereken en önemli konuların başında uzun süre açlık ve su tüketiminin yeterli olmamasının, kabızlık problemine sebep olabileceğidir.
Kabızlık anal bölgenin zorlanmasına bağlı olarak hemoroid hastalığının artmasına sebep olmaktadır. Bu nedenle ramazan ayında iftar ve sahur arasında günlük su tüketiminin yeterli miktarda sağlanması gerekmektedir. Ayrıca iftar ve sahurda yeşillik tüketiminin belli oranda tutulması kabızlığın önlenmesi açısından faydalı olacaktır. Bu hususlara dikkat edildiği takdirde herhangi bir sorun yaşanmaz.
Hemoroidal şikayeti olan hastaların ilaç kullanımlarının sahur ve iftar arasında düzenlenmesi gerekmektedir. Dışkılama sonrasında bölgeye yaklaşık üç dakika süre ile sıcak su uygulanması da şikayetlerin azaltılması noktasında etkili olacaktır. Burada vurgulamak istediğimiz ramazan ayında özellikle yeşillik tüketiminin yapılması, sahur ve iftar arasında su tüketiminin normal sınırlarda tutularak kabızlığın önlenmesine yönelik tedbirlerin alınmasıdır.
Herkese sağlıklı, güzel günler dileriz.