Robotik Divertikülit Cerrahisi
Divertikülit Nedir?
Divertikülit kalın bağırsakta özellikle sigmoid kolonda oluşan divertiküllerin iltihaplanmasıdır. Bu durumda hastada karın ağrısı, ateş ve cerrahi tedavi gerektirecek ciddi komplikasyonlar gelişebilir.
Divertikülitler Neden Oluşur?
Kalın barsak içinde artan basınç sonrasında kalın barsak lümeninin dışarı doğru balonlaşmasıdır. Araba lastiklerindeki balonlaşmaya benzer. Bağırsağın tüm katlarını içermediği için son derece zayıf yapılardır ve ciddi sorunlara yol açabilir (delinme, kanama, iltihaplanma, tıkanma ve apse).
Divertikülit Risk Faktörleri Nelerdir?
Divertikülit genelde 50 yaşından sonra görülen bir hastalıktır. Fosasız yani yeşillikten zayıf beslenen toplumlarda daha sık görülür. İleri yaş en önemli risk faktörüdür.
Divertikülit Komplikasyonları Nelerdir?
Divertikülitli hastada karın ağrısı, ateş ve dışkılamam sorunları olur. Appendisit ile karışabilir. Divertikülit ilerlerse karında apseleşmeye ve ciddi karın zarı iltihabına yol açabilir. Gecikmiş veya tedaviye yanıt vermeyen hastalarda kalın bağırsağın dışarı alındığı ciddi ameliyatlara gerekebilir. Kalın bağırsakta ciddi kanama sıkıntısına ve cerrahi tedavi gereksimine yol açabilir.
Divertikülit Önleme Yolları Nelerdir?
Fosadan zengin beslenme yani akdeniz usulü beslenme, yoğurt gibi probiyotiklerin alınması doğru ve düzenli dışkılama divertiüklitin önlenmesinde faydalı olacaktır.
Divertikülit Tanısı Nasıl Konulur?
Divertikülit divertiküllerden gelişir. Daha önce şikayeti olmayan hastalarda kolonoskopik tarama sırasında tanı konulabilir. Divertikülit atağı geçiren hastalarda tomografi gibi görüntüleme yöntemleri faydalı olacaktır.
Robotik Divertikülit Cerrahisi Nedir?
Divertiküler atak geçiren ve tedaviye rağmen sık tekrarlayan hastalığı olanlarda uygulanabilen bir yöntemdir. Hastalıklı barsak segmenti robotik cerrahi yöntemle çıkarılır ve daha ciddi komplikasyonların önüne geçilir.
Robotik Divertikülit Cerrahisi Nasıl Yapılır?
Robotik cerrahi ile hastalıklı kolon segmenti güvenilir bir şekilde çıkarılabilir. Bu ameliyatta kolonun divertikül olan tüm alanları çıkarılmaz. Divertiküler hastalığa sebebe olan kısmı ki bu genelde sigmoid kolon segmentidir, çıkarılır. Kapalı cerrahinin tüm avantajları robotik cerrahi için geçerlidir. Büyük bir kesi yapılmadan robot kollarının geçtiği küçük deliklerden ameliyat gerçekleştirilir.
Robotik Divertikülit Cerrahisi Avantajları Nelerdir?
Robotik cerrahinin bilinen tüm avantajları bu ameliyat içinde geçerlidir. Kanama miktarında azalma, enfeksiyon riski ve ağrıda azalma bilinen avantajlarıdır.
Sizden gelen sıkça sorulan soruları Prof. Dr. Bahadır EGE cevaplıyor…
Divertikül iyileşir mi?
Divertikül iyileşmez. Kolonun kalıcı anatomik bozukluğudur.
Divertikül nerelerde olur?
Divertikül tüm sindirim sisteminde olabilir ancak en çok kolonda ve kolonun sigmoid kolon segmentinde olur.
Divertikül kendiliğinden geçer mi?
Divertikül bir anatomik bozulmadır, kendiliğinden ve ilaçlarla geçmez.
Divertikülit kansere dönüşür mü?
Divertikül kansere dönüşmez ancak kolonda daralma, kanama, delinme ve apse oluşumuna sebep olabilir.
Divertikül tedavi edilmezse ne olur?
Divertikül iltihaplanırsa tedavi edilmelidir. Divertikülit hali tedavi gerektiren bir durumdur.
Divertikül kanaması nasıl olur?
Divertikülden kanama genelde kırmızı renkte olur ve genelde ileri yaştaki hastalarda görülür. Endoskopik olarak durdurulabilir. Durdurulamayan kanamalarda cerrahi tedavi gerekebilir.
Divertikül kanaması nasıl tedavi edilir?
Kanamanın şiddeti burada önemlidir. Hastanın ek hastalığının olup olmaması ve kan sulandırıcı kullanıp kullanmaması önemlidir. İlk aşamada kolonoskopik girişimle durdurulmaya çalışılabilir. Cerrahiyi kaldıramayacak hastalarda anjiyo ile kanayan damara girişim yapılabilir. Bunların sonuç vermediği hastalarda kanayan kolon segmenti cerrahi ile çıkarılır.